Вітольд ПІЛЕЦЬКИЙ "Рапорт Вітольда"

Источник:  Вітольд Пілецький Рапорт Вітольда / /Переклад з польської М. С. Гутора, Ю. П. Фещин. – 2016. – 214 с.

Про злочини нацистів на території колишнього нацистського концтабору Аушвіц стало відомо також і завдяки т.зв. «Рапорту Вітольда», який написав офіцер Польського Війська Вітольд Пілецький, який був співзасновником Таємної Польської Армії, добровільним в’язнем концтабору Аушвіц.

19 вересня 1940 року, під час облави у варшавському районі Жолібож, Вітольд Пілецький дав німцям заарештувати себе як Томаша Зерафінського. Він прибув до концентраційного табору «Аушвіц» з транспортом із 1705 чоловік (так званий «другий варшавський транспорт») вночі 21 вересня 1940 року. Його табірний номер – 4859.

Під прізвищем Томаш Зерафінський, в'язень № 4859 – був головним організатором польського підпілля в таборі. Вітольд Пілецький постійно надсилав відомості щодо масового знищення євреїв в Аушвіцу, які надсилалися командуванню Союзу Збройної Боротьби у Варшаву і далі на Захід.

У 1942 році уряд Польської республіки надіслав Лізі Націй повідомлення про «Масове знищення євреїв в окупованій Польщі», яке було складене переважно на основі донесень В. Пілецького.

ТЕКСТ см. ниже в PDF:

Вітольд ПІЛЕЦЬКИЙ Рапорт Вітольда Вітольд ПІЛЕЦЬКИЙ Рапорт Вітольда 2680 Kb