Авраам ШИФРІН Четвертий вимір (1973)

Источник:  Шифрін А. Четвертий вимір // Видавництво “Сучасність”, Мюнхен, 1973, 431 с.

Выражаем благодарность порталу http://diasporiana.org.ua за сканирование книги.

Автор книги - Авраам ШИФРІН (1923-1998), визначний жидівський політичний діяч, перебув  10 років у тюрмах і концтаборах СРСР.

А. Шифрін відомий як щирий приятель українців. Під час  своїх недавніх виступів на політичних вічах, демонстраціях, у  пресі, радіо й телебаченні Канади й США, він виявився  невтомним борцем за звільнення не тільки жидівських, а й усіх інших політв’язнів у СРСР. Особливе значення мають його дво­денні свідчення перед Сенатською комісією США у Вашінґтоні, які він закінчив словами: ”Я хочу пригадати вам наш обов’язок супроти поневолених. Вони потребують нашої допомоги. Ми можемо помогти їм, виявляючи факти і висловлюючи наше обурення. Помагаючи їм, ми також помагаємо собі.”

Книга Четвертий вимір, яку в перекладі з російського оригіналу віддаємо українському читачеві, це документарні спомини автора з його перебування в кількох спецтюрмах і  концтаборах СРСР. А. Шифрін відтворює безпосередньо життя і побут в’язнів, рабську систему праці, садизм начальства, масові страйки ув’язнених, спроби втечі, дружбу з українськими політв’язнями, як і реакцію в’язнів на байдужість світової опінії до їхньої долі. Одночасно книга написана з не абияким літературним хистом і читається із справжньою цікавістю.

Для українського читача книга цікава ще й тим, що вона подає додаткові інформації про українських каторжан, як ось Верховний Архиепископ Йосиф Сліпий, Катря Зарицька, Михайло Сорока, Юрій Шухевич, Володимир Горбовий та інші.

Український переклад — це перша публікація книги.

ТЕКСТ см. ниже в PDF:

Шифрін А. Четвертий вимір Шифрін А. Четвертий вимір 17834 Kb