Сергій КРАВЦОВ Марек РАЙХЕНШТАЙН: колекціонер і його колекція

Источник:  Сергій Кравцов Марек Райхенштайн: колекціонер і його колекція//Єврейські шлюбні контракти. Збірка ктубот Львівської національної галереї мистецтв. Віта Сусак (ред.), каталог виставки. ЛНГМ та Центр міської історії (Львів, 2015)

Семья Райхенштайн, Львов, ок.1910, сидит слева коллекционер иудаики Др. Марек Райхенштайн.

Лікар і дослідник у галузі гематології Марек Райхенштайн, серед усього іншого, був ще й колекціонером, а також бібліофілом та істориком мистецтва.

Виходець з єврейської родини, що мешкала в передмісті, досягнув професійних вершин у медицині, набув визнання і незалежності. Це відкрило нові можливості для його захоплення – колекціонування мистецьких творів.

Райхенштайн збирав як єврейське мистецтво, так і не-єврейське. Професійний підхід до всьго, чого він торкався, дозволив Райхенштайнові опрацювати іконографічну методику вивчення книжкової ілюстрації, яку високо цінували сучасники – історики мистецтва. З юдаїстичної збірки Райхенштайна, зокрема з колекції італійських шлюбних контрактів, виріс Музей львівської єврейської громади. А недавнє відкриття частини цієї збірки дає нам щасливу можливість повернути ім’я Марека Райхенштайна на ментальну карту Львова.

ТЕКСТ см. ниже в PDF:

Сергій КРАВЦОВ Марек РАЙХЕНШТАЙН Сергій КРАВЦОВ Марек РАЙХЕНШТАЙН 944 Kb