Шимон РЕДЛІХ Разом та окремо в Бережанах: поляки, євреї та українці, 1919—1945

Источник:   Шимон Редліх  Разом та окремо в Бережанах: поляки, євреї та українці, 1919—1945, (пер. Сергій Таргонський), 2002

Поляки називали місто Бжежани, українці — Бережани, євреї — Бережан. Ці три етнічні групи жили тут століттями. Бжежани, селище що отримало статус міста від польського короля Сигізмунда Старого у шістнадцятому сторіччі, стало частиною імперії Ґабсбурґів у 1772 році, після розподілу Польщі. Як результат розвалу імперії протягом Першої світової війни і появи незалежної Польщі, Бжежани стали частиною Кресів, східних польських прикордонних земель на кордоні із Радянським Союзом. Південно-східний регіон Польщі, де розташовані Бжежани, зазвичай відносять до Східної Галичини. Найбільшим містом у цьому регіоні, менш ніж за 100 кілометрів на північний захід, є Львів. Найближчим великим містом на північний схід є Тернопіль. Бережани увійшли до складу Радянської України у 1939 році і набули статусу окупованої Германією території «Distrikt Galizien» у 1941. У 1941 році місто знову стало частиною Радянської України. Із крахом і розвалом Радянського Союзу місто залишилося у складі незалежної України. Сучасні Бережани повністю відмінні від Бжежан міжвоєнного періоду. Майже всі польські мешканці переїхали до Польщі, а багато українських втекли на Захід. Еврейське населення було винищене. На сьогодні, Бережани, містечко із населенням трохи більше 18,000, є майже повністю українським1. Більшість сучасних мешканців є українцями, що переселилися сюди після війни з довколишніх сіл або з інших частин України.

Автор книги, професор Шимон Редліх, – один з небагатьох євреїв східногалицького міста Бережани, якому вдалося вижити в той страшний час. І сталося це завдяки українській родині Концевичів і польській родині Кодогних. Він знайшов у собі сили повернутися в минуле і розповісти нам про нього.

Текст см. ниже в PDF:

Шимон РЕДЛІХ Разом та окремо в Бережанах Шимон РЕДЛІХ Разом та окремо в Бережанах 4123 Kb