Источник:  Доценко В. О. Історія Єврейської культурно–просвітницької організації Культур–Ліга / В. О. Доценко // Гілея: науковий вісник. - 2014. - Вип. 84. - С. 197-200

На основі  аналізу архівних документів, публікацій в періодичних виданнях та монографій аналізується історія єврейської культурно–просвітницької організації Культур–Ліга, яка діяла на території України в 1918–1925  роках.

Висвітлюються основні історичні етапи діяльності Культур–Ліги та здійснюється компаративний аналіз її структури, фінансування, основних напрямків впливу на єврейську громаду України. Товариство Культур–Ліга за роки свого існування створило мережу єврейських навчальних закладів нового типу, аналогів, яким не існувало в Російській імперії: світські єврейські школи, Єврейську вчительську семінарію та Єврейський народний університет в Києві. На початку 1920–х років відбулось поступове перепідпорядкування культурно–мистецьких та освітніх установ Культур–Ліги компартійним органам із закриттям найбільш контрреволюційних та клерикальних.

Текст см. ниже в PDF:

Віктор ДОЦЕНКО Історія Єврейської культурно–просвітницької організації Культур–Ліга Віктор ДОЦЕНКО Історія Єврейської культурно–просвітницької організації Культур–Ліга 489 Kb