В Україні з'явилися синагоги на колесах

В Україні з'явилися синагоги на колесах. "Міцва-мобілі" їздять по різних містах та пропонують охочим дізнатися більше про іудаїзм та іудейські звичаї.

Об'їхати планують 60 населених пунктів лише за місяць. Мобільні синагоги вже побували у Миколаєві та дісталися Одеси. Там їх зустрічала кореспондент "5 каналу" Ольга Дунська.

Синагога на колесах

"Це тфілін - дві коробки, які покладаються на чоловіків з 13 років - на руку і на голову. Всередині – пергамент, на якому уривки з Тори. Носимо з собою кожен день, крім суботи та свят. Вдягаємо на руку і на голову. Тим самим показуємо, що даємо свою голову на служіння і серце Всевишньому", - розповідає співорганізатор синагоги на колесах Менді Вольф.

Синагога на колесах

Створили синагогу на колесах рік тому. Тоді "міцва-мобіль" проїхав південь України. Цього року географія ширша, тож і кількість мобілів збільшили. Тепер їх два.

Зупиняється автомобіль біля синагог та просто у людних місцях. В Одесі обрали площу біля пам'ятника Дюку.

Источник

"Міцва-мобілі" їздять по різних містах та пропонують охочим дізнатися більше про іудаїзм та іудейські звичаї. Мобільні синагоги вже побували у Миколаєві та дісталися Одеси, повідомляє "5 канал". Учасники проекту розповідають про релігійні атрибути євреїв. Найголовніша серед них - сувій Тора. Це своєрідні закони життя, які надав Моїсей. У "міцва-мобілі" цю книгу читають тричі на тиждень - у суботу, понеділок та четвер. Поруч - дві чорні скриньки. "Це тфілін - дві коробки, які покладаються на чоловіків з 13 років - на руку і на голову. Всередині – пергамент, на якому уривки з Тори. Носимо з собою кожен день, крім суботи та свят. Вдягаємо на руку і на голову. Тим самим показуємо, що віддаємо свою голову на служіння і серце Всевишньому", - розповідає співорганізатор синагоги на колесах Менді Вольф. Створили синагогу на колесах рік тому. Тоді "міцва-мобіль" проїхав південь України. Цього року географія ширша, тож і мобілів тепер два. "Шукаємо євреїв, ділимося з усіма нашими знаннями, світлом. Якщо зустрічаємо єврея - пропонуємо зробити заповідь, духовну допомогу, можемо матеріально допомогти, якось людина потребує. Якщо людина не єврей - пропонуємо 7 заповідей нора", - каже співзасновник синагоги Арьє Вольф. Зупиняється автомобіль біля синагог та просто у людних місцях. В Одесі вибрали площу біля пам'ятника Дюку. Одесити кажуть: ідея цікава, нехай розвиваються. Тим паче, що туристів у місті досхочу. Синагога на колесах планує об’їхати понад півсотні українських міст. Після південних областей міцва-мобіль вирушить на схід. Завершиться експедиція наприкінці літа.
Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2018/08/06/304065-ukrayini-zyavylysya-synagogy-kolesah